selamat datang ke azreyza90.blogspot.com

Thursday, December 23, 2010

CeRiTeRa DiRIku....

 assalamualaikum readers...

dah lama ak xupdate blog ak... lame ker? ak rasa macam lama... tp xberapa pasti lar.. hihiihi
sebabnyer aku telalu ataupun lebih kurANG maksudnya telampau busy dengan kerjaku.. sehinggakan aku tidak mempunyai masa untuk tulis blog aku....


urmmm semenjak 2 minggu kebelakangan ini, ak xdapat nk seimbangkan antara masalah peribadi, masalah family dan masalah kerja.... nape jadi macm  tu y aku xdapat nk pasti kan lah.... dugaan Allah bagi kita kenlah terima dengan seadanya kan.. so kita sebagai hamba Allah di muka buni ni kena la pandai bertawakal dan bersyukur dengan nikmat yang Allah bgi....

Alhamdullilah akhirnya masalh peribadi aku dapat di setlle kan....aku memohon kemaafan di atas kekhilafan yg tgelah ku lakukan sehingga menyebabkan hubungan kawan aku ni bergoncang angkara pasangannya salah sangka kerna AKU...

apa yang telah terjadi dalam hidup kita telah tersurat di loh mahfuz lagi.. so kita sebagai hambanya kenalah redha....

suatu perkara telah menjadi persoalan dalam diri aku?

*mengapa seorang lelaki menyorokkan sifat yang sememmangnya ade dalam diri mereka apabila mereka bertemu dengan seorang perempuan...
* mengapa mereka menjadikan seorang perempuan ni sebagai tempat untuk pembalasan dendam angkara pasangannya di masa silamnya...

aku masih tercari-cari punca permasalahan ini  berlaku .....

(^_6)




#jikalau ade sesiapa yang sudi memberi pandangan silalah komen yea...

k lah sampai di sini sahajalah aku dapat coretkan... sekian


wassalam... semoga anda terus sudi membaca blog saya.......(^_^)

Monday, December 13, 2010

mudah nya untuk mendapat pahala...

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.  Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki solehSeorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 lelaki yang jahat2 rakaat solat dari wanita  yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 

01.  Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

02. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

03. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa keranamenjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

04. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yangmelihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah denganpenuh rahmat.

05. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allahdan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat danbidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

06.Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

07. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

08. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala sepertimeyapu lantai di Baitullah.

09. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

10. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

11. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasadan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

12. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid.

13. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

14. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

15. Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

16. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

  17. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.  

 18. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.  

 19. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.  

Thursday, December 9, 2010

cinta yang tidak kesampaian............

assalamualaikum.........

sayang? benci? rindu? cinta? hhuu semua PERASAAN itu datang dr Allah...
tp  mengapa aku mempunyai rasa sayang kat dia....sedangkan dia kawan ku..
mengapa sewaktu dia dekat dengan aku tidak punyai perasaan ini...
mengapa setelah dia memberitahuku dia bakal kahwin aku rasa sakit yg terlampau sangat..
 mengapa? mengapa? 

sudah tiada jodoh lgi...
itu lah hakikat yang harus aku terima ...
dan patot aku muhasabahkan diriku..
aku memang xlayak untuk dia...
aku memang tidak setaraf dengannya...
aku memang bukan miliknya,,,,
aku tidak salahkannya jika perasaan itu hadir 
tatkala dia melayan ku dengan baiknya,..
aku mengagumi dirinya..
 kerna dia seorang yg beriman
dan memang sepadan dia dengan bakal isterinya,,
aku?
huuhu.. memang xsepadan dengan dia..
mereka sama-sama beriman...
ak tidak setanding dengan mereka....

"~~`ana uhibbuka ~~"'

AKU DOAKAN MOGA DIRIMU AKAN BAHAGIA DI SAMPINGNYA WALAUPUN JODOHKU BUKAN DENGAN DIRIMU...
SEMOGA DIKAU MAMPU MENJADI PEMIMPIN YANG ADIL DALAM RUMAHTANGGA..
SEMOGA DIKAU SETIA DENGAN DIRINYA...
AKU GEMBIRA JIKA KAMU BERDUA BAHAGIA..

yg tinggal kini hanyalah tali persahabatan.. moga ianya akan kukuh hingga akhir hayat...

Tuesday, November 23, 2010

kisah pertunangan

assalamualaikum........
 lama da aku x update blog ni... huuuh
 bz bangat ngan keje ni... dah la minggu lepas cuti lama.. hahahahah nape? ape sebab? hahah mesti la ade sebabnya....hihiiihiih:)


3 kuntum melambangkan 3 perkataan
"one four three seven"
' I LOVE YOU FOREVER'


first of all mesti la cuti raya aidiladha.....( aku boleh terlupa nk bawak balik kain telekung coz syook sangat nak balik beraya.. hahahaha lawk2.... )
second.. akak aku bertunang..( akak aku yang mana 1 erk.... hehheh rahsia.....)
n the last one must be mahu cuti rehat2kan pale otak aku yang da sedia sarat dengan masalah peribadi yang entah bile mau habis.. huuhu rasa macam da xsanggup nk hadapi tp kena hadapi gak..huhuu tu yang payah tu.. huhuuh

Aku balik bercuti raya haji awal la jugak dr orang lain.. hahahh orang raya haji ari rabu aku ari selasa pagi dah balik.. haahah sebab aku malas nk balik lepas office hour... penat wooo.. hahahaah

pagi selasa tu aku naik bas kul 9.30 pagi ... n of course si dia yang hantar aku ke pekeliling.. hihihi  cz si dia da bercuti awal2.. n  mestilah si dia jadi driver aku.. hahah jahat x.....dia kan sayang aku( ermmm yeke? xcye ar dia pun sayang aku..huhuhu,,,,).. aku kuar breakfast dengan si dia dulu n borak2 dengan dia untuk lepaskan rindu( rindu ker?  no komen.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! malas aku nk pikir...borak2 sampai xsedar bus ekspres tu dah nk jalan... hahahah tp nasib baik sempat.... hiiihiihi


ni lah gambar aku tengah bersiap sambil menunggu
si dia datang menjemputku di umah sewaku

aku sampai bandar kuantan dalam  kul 12.50 tengahari.....n then aku tunggu adikku yang macho amik aku....lau dia xamik mau nya aku kena naik bus yang entahadeaataux tu.. huhuh memang naya la...lau naik teksi lagi la mencekik darah.. rm25 kot sorang .. hahahh pokai la aku.. alhamdulillah nasib baik adikku sudi menjemput aku walaupun dia sedang kerja n time aku balik tu lunch hour.. hihihihih

sampai2 umah aku tgk mak aku ngah bungkus ketupat... aku tolong2 la ape2 yang patot... n then dlm kul 4.30 aku p umah kawan aku pi amik baju ku n baju tunang akk aku yang telah siap di alter kan ... huhu cntik2... hihio


otw balik sempat lagi kita pi jalan2 hihiihihii... hahah kita orang merempit.. hihi dah la xpakai helmet... tp nasib baik xde pak polisi... hihihi
balik umah tolong mak lagi sampai malam.. huhu penat sangat..n smpat la dengar orang bertakbir......huhu

keesokan harinya , takbir bergema menandakan hari raya aidiladha..xbanyak program pun yang aku buat kat umah,,, just makan je la.. hihi sebab orang ckp badan aku ni kurus... ( kurus la sangat.. hahha padahal berat la jugak....).. huhuu mak aku buat nasi minyak ... hari tu saja aku da makan 3 pinggan nasi minyak.. power x? ape sebab? sebabnya dah lame xmakan nasi minyak buatan mak aku.. hhhahha

hari khamis n jumaat aku enjoy duk umah jer.... tp malam jumaat tu dah bz cz esoknya kenduri pertunangan akak aku.. hahahhha bukan aku taw.. hihii aku menolong la ape2 yang patot... hiih

hari sabtu pukul 6lebih da kena bangun menolong ape2 yg patot.. huhu penat la jugak....nk kena angkut barang dr umah aku ke umah akak aku ... huhu cz majlis pertunangan tu kat umah akak aku.. hihi


dlm kul 11 lbh kawn aku merangkap mak andam kak aku da sampai.. tp kan akak aku xde mase tu sebab dia masih di rumah aku angkut barang naik motor canggih akak ku yang sulong.. ( dah la akk aku sorang ni ske rempit..hih).. hhaaha

so bile dia da sampai n siap2 mandi untuk kali yang ke berapa entah... akak ku da terlentang sebab time untuk dia make up kan.. hhaa

then dalam kul 1 da siap make up....tp majlis dijanjikan pada pukul 2.30 akhirnya disebabkan terdapat kesulitan yang amat dikesali majlis itu bermula pukul 4... ... akhirnya sah la akak ku menjadi tunangan orang.. hahah aku ske2... hihih

nie la akak ku yang bertunang tu,,, hiHI

p/s: tunggu la tyme aku plak.. hahah kat majlis tu asyik kena usik jer.. " ble tyme aku plak".. aku pun awab no komen.. cz si dia xcukup duit lagi nk masuk meminang.. tu pun lau jodoh aku dengan si dia... "KITA HANYA MERANCANG ALLAH YANG MENENTUKAN SEGALANYA" so, kita kenalah berdoa.. n terus berdoa agar dia anugerahkan kita orang yang betol2 telah tersurat jadi milik kita untuk selamanya.. huhuu

" adakah tindakan aku adalah betol dengan tidak mengajak si dia dtg ke rumah tyme kenduri pertunangan aku itu?" aku rasa itu la yang sebaiknya.... ( sebab tyme tu baru je pas gaduh n rujuk semula)......MALAS NK PK!!!!!!!!!!!!!!!!


kat bawh ni aku sertakan gambar waktu majlis pertunangan akak aku berlangsung.. huu

nilah gambar hantaran dr sebelah pihak perempuan


akak ku pose baik punya.. hahah



ni lah cncin merisik dan cincin tunang yang
akak aku dapt,, hihih

akk ku dan gambar mak
andam merangkap kawan sekolah
aku dulu...


dari sebelah kiri:
nani,aznii, atikah, kak sue, fiza, eka




di sini sahaja lah yang aku dapat coretkan untuk semua pembaca blog ku.... semoga anda berpuas hati..
assalamualaikumm....dan...selamat membaca
cheerrss all!!!!!
sweet pic!!!!!!!!!


akak ku dan tunangnya...
" the sweet couple"

wiff my lovely mom... 





gambar mak angkat n jiran sebelah umah

mak sebelah pihak lelaki

family sebelah pihak lelaki

gambar hantaran dr pihak lelaki
ni lah gambar akak ipar aku
yg sedang sarat mengandung
anaknya yang 1. hihi




Sunday, November 14, 2010

Noraharfieza

maksud nama ku melalui nama 


N :  Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.


OSerba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

RPendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah


ARamah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

H: Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

A:Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.


RPendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah

FPunya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.


ISuka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.



E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.


ZPandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.


ARamah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.




HAHAHHAHA INILAH MUNGKIN MAKSUD DI SEBALIK NAMA AKU.. HIHIIIIHI:D

Friday, November 12, 2010

lirik lagu dadali....

Lirik Lagu Dadali - Disaat Aku Mencintaimu
Lirik Di Saat Aku Mencintaimu - Dadali
Kunci Gitar Dadali - Disaat Aku Mencintaimu
Chord Dadali - Disaat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta






LIRIK LAGU YANG SUNGGUH MENDAYU2 DAN MEMBUAI2 HATIKU YANG SEDIA MERINDUI DIRINYA.... ANDAI BENAR DIA JODOH KU.. AKU TERIMA DIRINYA DENGAN SEADANYA.......

Tuesday, November 9, 2010

cinta antara kita





lagu ini kutujukan kepada seseorang yang aku sayangi sampai sekarang.... semoga hubungan kita akan berkekalan hinggap akhir hayat....

cinta antara kita




lagu ini kutujukan kepada muhammad ikram.... semoga hubungan kita akan berkekalan hinggap akhir hayat....

SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN BUAT DIRIKU SENDIRI

09 NOVEMBER 1990 ak telah dilahirkan pada hari jumaat jam 10.54 malam... dan telah diberikan nama noraharfieza binti ali iaitu bermaksud cahaya yang terpelihara...

pada hari ni 09 nov 2010 telah genap usiaku 20 tahun.. thank to my lovely mummy cz melahirkan diriku dan menyanyangi diriku ini... malah telah mendidikku menjadi seorang insan yang berguna... luv u mum.....

20 tahun? kalau zaman dlu da ade anak berapa kan..hihihiih tp kini zaman makin moden dan mengikut arus perdana.....usia 20 thun masih di bangku sekolah lagi..... masih mengejar cita2 dalam merealisasikn impian...

aku? sudah bekerja untuk menyara hidupku dan keluargaku.....tp masih mempunyai impian untuk menyambung pelajaranku... ke peringkat yg lebih tinggi...... aminnn ( doa2kan lah yea) hihhii

aku berasa sangat gembira dengan pelbagai kejutan2 yang telah diberikan pada hari ini... aku trima bnyak la jugak hadiah drpd orang yang aku sayangi.... expecially from my lubly sister... cntik gelas tu.. hihihhii

n for my lovely frenz apah thanks cz give me the teddy bear... so cute....

 n for my love.. thanks 4 everything cz come in my life give it to me the wonderful life..., wlaaupun ko bnyak sakitkan hati aku.... ak sayang ko.... hihhihi

n kat ofis plak thanks to siti nabila omar sebab bg aku hadiah walaupun hadiah tu xseberapa aku hargainya... ak akan makan coklat tu sambil ingat kat ko.. hahahahha

 to kak yani n kak sue.. thanks sebab sudi dengar semua masalah fiza n anggap fiza cam adik akak..hihih perasan lak aku....

to eiyjam thanks also cz sudi jadi kawan saya yg paling special n be my strenght...

n for everone yang sudi wish bufday aku ucakpakn berbanyak2 terima kasih yang tidak terhingga krana telah sudi meluangkan  masa untuk mengucpkan hepy bufday kat aku..... hihiihi perasan lebih la plak... hihi

heheeheh di bawah ni ade aku sertakan gambar2 hadiah yang aku dpt.. hihhhihi winnnknkkkkk~..~...`



ni la gambar bufday gurlz... hihhihi ini lah gambar aku....




n the last one .... aku harapkan dengn hari kelahiran aku ni ak akan menjadi insan yang berguna kepada kawan dan family aku.......moga aku dirahmati oleh Allah hendakknya... amin......




ini lah hadiah yang kawan2 my lover n my sister bagi ..hihhihiih
seronoknyer.....:):)

Sunday, November 7, 2010

10 PETANDA DIA JODOH KITA......

HARGAILAH SELAGI MASIH ADA

 Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Friday, November 5, 2010

kebahagian ku hampir musnah

percayakah anda semua akan kata-kata janji manis kaum lelaki?

hidupku hampir membuatkanku kelemasan akibat kekhilafan melalui alam percintaan ini....

apakah salahku sampai kau membuatkan ku jadi begini?

 apakah salahku hingga kau menduakan aku setelah ku mencintai dirimu...

mungkin ini adalah salahku kerana dengan mencintaimu membuatkn ku lalai akan tugaskan terhadap penciptaku...

mungkin kau bukan jodoh yang terbaik buatku..

aku redha andai tiada jodoh ku dengan mu

 dan ku redha andai kau memilih dia sebagai teman hidupmu..

 cukuplah sampai di sini hubungan kita..

 ku sudah tidak sanggup lagi...

akan ku mencari cinta yang sejati cinta yang telah tertulis untukku di loh mahfuz yang memahmi diriku seadanya..

akan ku cari cinta yang diredhai oleh Allah swt untukku...

aku hanya memohon pada Ilahi agar pertemukan aku dengan si Dia..aku adalah daripada tulang rusuknya.....

AKU HANYA ingin MENCINTAI ALLAH SWT.......CUKUP DISINI SAHAJA HUBUNGAN KITA!!!!!!

Sunday, October 31, 2010

kehidupan yang bahagia

assalamualaikum........

topik ari ni kat entri ' kehidupan yang bahagia"

semua orang impikan kehidupan yang bahagia.... n me too.....

tp bagaimanakah caranya untuk kita megecap kebahagiaan dalam kehidupan......

itu bergantung kepada diri kita sendiri.......






kadang kala lidah lagi tergigit ini kan pula kita....

bermacam-macam pergaduhan kita dengar dan akhirnya berlakunnya penceraian. ( bergegar tiang arasy tatkala mendengar cerai( aku agak aje la sebab Allah marah apabila berlakunya penceraian) 


makin takut aku mendengarnya... huuhuhuhu














aku harap sangat orang yang rapat dengan ku disekeliling ku akan menghadapi dugaan dengan sabar even pelbagai masalah yg timbul.... kekuatan kita adalah pada keimanan kita... gunakan ape sahaja yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita.... Selamat Beramal......(",)